Saturday, 17 December 2011

berOmbak Rindu ~~

Mood xmengantok

Hati tersangatlah ingin nak hapdate blog kesayangan nih hari2 tapi masa yg xmengizinkan...Balik keje sometimes matahari da terbenam...masa yg ada hanya cukup sekadar melakukan perkara wajib then go to dreamland. This month byk perkara yg menarik berlaku dalam kehidupan aku. Moh kita hapdate kat sini sikit yer:-

02/12/2011
One day after film Ombak Rindu kuar kat pawagam. Then hari nih aku berjaya tengok film nih selepas berhempas pulas mencari tiket. Bukit Raja sold out, MBO Subang Parada xamik film nih(mmg xnak untung agaknya), then last sekali atas usaha Rushdan aka tunang Hafidah Nordin, kami berempat berjaya mendapatkan tiket film nih kat IOI Mall Puchong. Tket dapat tapi seats terabur...Hmm xkisah lah janji dapat duduk then layan citer nih. Aku bagi 5 bintang penuh utk citer nih. Di sbbkan terlalu terpengaruh dgn novel, aku tgk cter nih lagi kat bukit raja tapi dengan housemates plak...Terbaik!!!

Sebelum film "Ombak Rindu" nih keluar kat panggung, aku terdahulu baca novelnye hasil tulisan Fauziah Ashari nih...mmg best novel die. berkaca jugak ler time baca novel nih. Alhamdulillah, bermula dari novel Ombak Rindu, aku tersedar bahawa aku telah mempuyai 1 hobi baru dlm kehidupan aku skang. Syukur jugak sbb hobi baru nih adalah yang bermanfaat dan xsia2.

Apa hobi baru aku nih? ---> membaca novel2...hehe
1- Ombak Rindu
2- Andai itu takdirnya
3- Antara benci dan rindu
4- Tiada yang kedua
Aku harap hobi baru aku nih berterusan dan bukan hangat2 tahi ayam...InsyAllah

03/12/2011
Shah Alam > Universiti > PWTC > The Mall > Sogo > Flamings Steamboat
hmm padat betol schedule aku hari nih..Seawal pagi da kuar rumah then kol lima pagi plak baru masuk rumah...Penat tapi semua tuh xboley bayar dgn wang ringgit...Alhamdulillah aku di kelilingi oleh teman2 yang sangat memahami dan ada senantiasa ada bila di perlukan...

Dan hari nih jugalah yang membuatkan aku telah bankrap sebelum tiba masanya...2x shopping dlm masa seminggu...bca tol2 yer, 2x dlm masa seminggu...haha. Semua nih salah shopping kompleks yang buat year end sale...1st shopping dekat bukit tinggi dengan Alex. shopping yg 1st nih mmg dlm kategori gigih giler tapi gigih yg mcm mne bia aku je lah yg thu...sorry guyss...haha.

The Mall n Sogo...yang 2nd nih xde xterniat sbnrnya tapi akhirnya tunduk gak dengan godaan smua....bukan hanya aku tapi Recca dan Fyda pon terjebak sama...hmm kalau da suka, amik je lah kan, nanti balik umah xdpt nk tdo asyik duk teringat n menyesal...hate that feeling at all, dan ats sbb itulah aku bankrap sblm tiba masanya...haha

Malam menjelma. Spt yang dirancang, kami semua bergerak ke Flamings Steamboats Shah Alam.Open table by Encik Amer. Terima kasih Amer ats kemurahan hatimu...semoga rezeki dan dapat open table utk ktorang selalu...hehe...

Surprise utk Recca aka mak cik...hari nih bufday die yg ke-24...Hepi Bufday Recca..i wish u hepi and succes in watever ur undertakings...kite layan picca dulu:-


Bufday girl






Bunga yg ada. fully booked..haha

Rushdan wif fiancee

santapan kami

tenkiu Encik Amer

Soleh aka driver..haha

kami...

Enjoy the food and enjoy the moments that we're spend together...kenangan yg terindah utk diceritakan pada anak cucu nanti...haha

LOVE, KHALID . . . 

# rinduku umpama ombak yg tak berhenti, kasihmu bagai pantai yg setia menanti

Saturday, 19 November 2011

Hepi belated bufday...

Sea Games

Nak cakap aku nih salah seorang peminat fanatik bola sepak mungkin tidak tapi jika games tuh melibatkan Malaysia or Kelate yg lawan, automatically aku akan jadi minat...hehe...Bila cakap pasal bola sepak nih, aku pernah juga bermain bola sepak waktu sekolah rendah n menengah dulu...tapi sekarang sekadar berada di depan tv or lepak kedai mamak jelah nk bgi support...nak berada di dalam padang jauh sekali...haha...dan ketika entry nih d taip, games Mas lawan Myanmar ngah di siar kat tv...aku harap, rezeki berpihak pada negara kita lah coz ape pon bley berlaku, al-maklumlah bola tuh bulat...haha...Chaiyok2 Harimau Muda!!!

Hepi belated bufday to Cik Siti Syuk...Walaupon lewat (tapi xde lah lewat sangat pon, sehari jerk...haha) ktorang semua sebenarnya da plan and tengs to Kak Nabilah for the superbs choc oreo cake...Thumb up!!!
Walaupon sambutan hanya sekadar kat ofis dan bukannya kat Pulau Nami, (peminat k-pop lah katakan...hiks2) kitaorang harap Cik Siti Syuk hepi yer...


Korea-Us Team


sorry interframe...haha

Dan hari nih aku masak bihun+mee kuning sup tulang utk makan tengahari dan mencuba resepi terbaru utk buat sambal kicap...Tak baru sgt pon cuma mengada2 tambah asam boi dalam sambal kicap tuh...Aku rasa xpernah  d buat orang sambal kicap bubuh asam boi...tuh sebab aku cakap resepi terbaru dari aku...haha...dan ini lah hasilnya...

mee+bihun sup tulang wif sambal kicap asam boi...hee

Dan tersangat lah pedas sambal kicap itu...bile da pds, aku pon terkurang lah makan...hehe...aku nih bukan lah pemedas orangnya tapi kalau kalau xde rasa pds langsung, xsedappp jugak....huhu

Separuh masa kedua sekarang, dan masih lagi seri 0-0 bagi Malaysia dan Myanmar...

Cuaca mula mendung, langit mula menunjukkan petanda akan hadirnya hujan...dan utk alasan itu, aku rasa patut berundur diri dulu...Hmmm macam xlogik dan ntah apa2 nye reason kan...tapi suka hati aku ar nak tulis apa...ade aku kisah...haha

LOVE, KHALID . . .

# wish miracle come into my life...

Wednesday, 16 November 2011

Ada apa dengan tarikh?

Waiting outside the Lines by Grayson Chance


Tahniah buat rakan sekerja Farah coz da selamat melahirkan baby yang sihat pada tarikh yg cantik iaitu 11.11.11. Due sebenar adalah 14hb tetapi baby nih cepat nk keluar kot...Pandai betul die pilih tarikh nak keluar kan...hehe...Tarikh da cantik, harapnya "Rayqal Rafael" pemilik gambar di atas nih menjadi insan secantik tarikhnya...bukan cantik dari paras rupa, sbb nih baby boy n mmg xsesuai dgn perkataan cantik tu...So, biarlah figura nih menjadi insan yg baik budi pekertinya, menghormati org tua, berjaya dalam hidupnya dunia dan akhirat...hah!!! bukan ker cantik dari segala aspek tu maknanya...itulah maksud aku sebenarnya...hehe

Korang de cerita di sebalik tarikh 11.11.11 nih??? So far, bagi diriku tarikh nih xde yg menarik n sama jerk mcm tarikh2 yg lain kecuali 6.05 coz tuh tarikh bufday aku...haha...Selain tuh tarikh lain akan jadi kenangan aku  adalah tarikh nak tunang or kahwin... bila tarikhnya, aku pon xtahu (xnak tunang rasanya...nak kahwin terus) bley x bakal teman hidupku kat luar sana? siapa ? Wallahualam.....

Selain tarikh tu, tarikh hari nih mst amat bermakna kpd figura yg bernama Cik Siti Syuk nih...Hari nih bufday die...Hepi Bufday for her...May God Bless U n get all the hepiness in ur entire life...Niat d hati mmg nak buat kek utk die tapi keadaan xmengizinkan...1- xde mixer coz da anto pada pemiliknya...2-poket sgt kering skang nk beli ingredients..huhu...Tapi walaupun xde kek buatanku, tpi ada juga kek hasil sentuhan orang lain utk celebrate esk...Hope u like it ~ ~

Stop pasal tarikh!!!

Sekarang nih musin hujan memanjang. Bukan setakat hujan jerk tapi siap dengan petir n guruh bagai...Bekerja  d tingkat 9 rasa bagaikan berjiran dengan petir tuh semua...
As usual, aku akan balik umah jalan kaki dari sek 7 pusat komersial...Ptg nih plak hujan lebat semacam...So, payung Kak Syu jadi galang ganti...Apa yg menarik pasal payung Kak Syu nih??? 

Meh aku nak cter...hehe...
Al-kisahnya payung die berwarna pink yg begitu ayu jika si gadis yg membawanye tetapi telah d bawa oleh jejaka seperti aku...wahh mcm lagu Alif Satar plak...haha...Nak d pendekkan cerita, hari nih ada pasar malam dan aku terpaksa melalui pasar malam tuh utk smp ke rumah...Dengan membawa payung pink itu, aku perasan ade mata2 yang memandang especially geng2 pmpuan...Sah2 depa smua tuh student UiTM belaka...Ahh, ade aku kisah ko nak pandang n bisik2, janji aku xbasah....betol x korang??? hehe

Haa lagi satu benda aku nak hapdate kay sini...Actually skang ade ade akaun twitter. Baru jerk buat 3 hari lepas...Da byk kali housemate aku suh buat tpi aku buat xtahu jerk...Tapi akhirnya, terbuat lah jugak...So, skang bley ler nak twet2 every single minutes pon...Kalau bt mcm tuh kat fb, mst da kene band  coz asyik duk hapdate status jerkk...Tapi do i care!!! haha...

"Waiting outside the Lines" Sedap gak suara budak Grayson nih...Umur baru 14 tahun tapi suara perhh terbaikk...Mula dikenali dari laman sesawang youtube then dengan sekelip mata menjadi terkenal...Teringat plak masa anugerah AIM baru2 nih...budak ini d jemput utk nyanyi then duet plak dengan Najwa cinta muka buku...hmmm so cute both them...Nak pinjam petikan dari seorang member nih, "i officially fan of Grayson Chance not because he's cute but his talent n voice"....hmm i 101% agree with that...

Dan sekarang jam da menunjukkan pukul 11.00 mlm...Baju n sluar xbergosok lagi...Then keseorangan plak kat rumah coz one of my housemates back to hometown for exam...Gud luck 4 him ~

LOVE, KHALID . . . 

# kesilapan memberitahu kita tentang apa yg perlu kita pelajari...

Sunday, 30 October 2011

Hujan di Tengah Hari


                                                   Memang tak ada lelaki seperti aku
                                                   Tapi yang lebih baik banyak
                                                   Memang tak ada lelaki sehebat aku
                                                   Tapi yang lebih hebat banyak
                                                   Maka tak perlu kau susah hati
                                                   Banyak lelaki yang bisa kau pilih
                                                   Untuk kau jadikan sandaran hati

                                                   
                                                   Memang tak ada lelaki seseksi aku
                                                   Tapi yang lebih seksi banyak
                                                   Memang tak ada lelaki setampan aku
                                                   Tapi yang lebih tampan banyak


                                                   Maka tak perlu sedu sedan itu
                                                   Jangan sampai kau rendahkan dirimu
                                                   Memaksa aku tuk’ jadi pacarmu


                                                   Oo baby baby
                                                   Jangan kau marah sebab ku tolak
                                                   Ku tahu kamu cantik
                                                   Ku percaya kau baik
                                                   Ku yakin pasti ada
                                                   Lelaki yang tertarik
                                                   Oo baby
                                                   Jangan kau dendam sebab ku enggan
                                                   Bercinta aku mahu
                                                   Tapi tidak denganmu
                                                   Ku sudah ada satu
                                                   Kekasih yang menunggu

                                                   Ceritanya aku sedang belajar setia
                                                   Maka dari itu kamu terus jangan memaksa
                                                   Kerna aku memang tak suka mendua




Hujan plak tengahari nih...hmm mst akan muncul pelangi cantik pasni...xtahu nak buat apa da...Makan sudah, kemas bilik sudah, basuh baju sudah cuma melipat jerk belum...Nanti dulu lah, malam2 sikit aku lipat...hehe


Entry cik blog kali nih aku contengkan dengan lirik lagu Alif Satar..kenapa ak tulis lirik lagu die? of cos sbb aku minat...lagu nye sedap utk santapan telinga n penyanyi nye pon kiut tambah plak video klip mcm kanak2 ribena...pendek kata, i luv all lah...hehe


Then, nak hapdate sikit apa yg aku buat semalam!!!
29.11.2011 ~ Tahniah buat sahabat aku Faizul aka Ustaz yang dah selamat mendirikan masjid dengan suri pilihan hatinya walaupun ak agak terkejut bila mendapat jemputan tu...Apa yg membuatkan aku terkejut tuh, aku abaikan je lah...Selamat Pengantin Baru, semoga berkekalan dunia akhirat...


Malam nye citer, p lepak kat asam pedas Kg. Kuantan Klang nga member sambil tgk Final Piala Malaysia...Congrat buat N9 and Ganu jgn sedey2 ok...Adat permainan!!! 2-1
Habis tgk bola, sambung lepak kat dataran Shah Alam...
Settle kat dataran, aku sambung plak lepaking nga Abg Din n the geng kat hakim...minum2 then balik umah...da kol 3 lebey beb...fuhh complete hari nih!!!


Saat aku duk menconteng dinding nih, ntah berapa kali da ak repeat dengar lagu Alif Satar nih...nasib baik bkn live, kalau x amekaww pengsan...haha


arghhh mata mengantuk tambah2 hujan plak...
cau cin cau dulu~ ~


LOVE, KHALID . . .


# berharap hari nih bukan hari ahad...esk kojo!!! huhu

Saturday, 8 October 2011

today my life is so bored!!!

Song: Cinta muka buku
mood: tersgt lah borinkkk

Omaigoshhh i'm trapped in this really boring life today...dunno wat to do because of the raining outhere...just stay at home watching tv, listen the radio and most of my time is sleep.haha...my friend go out n leave me alone...they have class on every weekend...then  now, i'm thinking shud i further my study same wif my housemates??? hmmm i dun think i totally ready to do that...wait yah!!! coming soon...haha

hopefully tomorrow not the same day...but for this time being i have no idea n planning wat to do tomorrow..haha

wait n c je lah...

# When tested with problems, returns to Him as He alone knows what is the best for us"


LOVE, KHALID . . .

Saturday, 24 September 2011

Mission accomplish!!!

Song : Muka buku
Mood : Hepi

Dah lama niat nk menulis tapi sering saja hasrat terbantut dek keletihan, kelelahan dan kebizian...Kalau DBP baca harus ak kne saman coz merosakkan bahasa...haha... Skang baru aku tahu erti penat bila da bekerja. dulu masa study, berangan jerk nk habis study cpt2 then nak bekerja. Skang bila da melalui frasa tuh, perasaan tuh da semakin lama makin hilang...Kuar umah awal pagi, balik umah da nak malam...pe lagi dlm pikiran selain terbayang2 katil n tilam empuk...

Tapi kdg2, malam terisi gak dengan aktiviti lepak even esoknya bekerja. Badan penat, minda pon da letih tapi  smua tuh hilang bila jumpa member2 dan share cter masing2...

Raya dah lama berlalu dan hari nih 24 Sept 2011 bersamaan 26 syawal 1432...dan hari nih merupakan hari lahir kakak aku yg ke brapa biarlah ia jadi rahsia...walhal kalau ak cakap sekalipon xjadi masalah coz die bukan thu pon ak ade blog...haha

Kadang2 kite xthu mcm mne nk menzahirkan smua perkara dlm kata2...mungkin betol clause tuh bagi diri aku tapi mungkin tidak pada orang lain...itu apa yg aku rasa...Ape pon aku nk wish "SELAMAT HARI LAHIR KAK JA" Semoga panjang umur, murah rezeki, bahagia n d kuniakan zuriat secepat mungkin, InsyAllah...




Tgk pada tajuk "mission accomplish"...apa yg berjaya tuh actually ada a few thing yang ak nk buat dan hari nih, alhamdulillah smua tuh da tercapai...Antaranya :-

  • Mendapatkan smartphone
  • beli set perabut utk bilik
Alhamdulillah da berjaya kurangkan list dan yg lain2 lagi insyAllah coming soon k...utk bulan nih ckp lah sekadar tuh dulu coz poket pon da rabak nih...


# Bersyukur dgn apa yg ada

LOVE, KHALID . . .

Saturday, 27 August 2011

Raya d Perantauan

Song : Sesuci Lebaran
Mood : Raya d perantauan





First time aku sambut hari raya  tanpa famili, tanpa suasana raya. Seriusly tak rasa cam raya pun actually...


Semakin dekat tibanya Hari Raya, semakin sayu perasaan nih...Mungkin mcm ni lah perasaan mereka2 yang berada jauh dari keluarga, sama ada berada di luar negara mahupun di dalam negeri yang xdapat balik beraya di kampung dan kali ini aku dapat merasai bagaimana perasan itu...uhhh sebak plak rasanya bila ingat family yg berada di kampung...


Salah sorang abg aku pon beraya nun jauh di perantauan tapi yg bezanya raya nye kali ini, bersama isteri tercinta...mungkin terubat sikitlah kerinduan nk balik raya d kampung.


Nih 1st time aku xdapat balik beraya d kampung coz kene kerja...nak x nak terpaksa ar telan jugak...uhhh xthu mcm mne nk describe perasaan nih, xterluah dengan kata2...rindu nye nk pasang pelita, gantung lampu warna warni, buat sate, main bunga api n macam2 lagi...


" hanya ku sampaikan doa...
                      dan kiriman tulus ikhlas..
                                ..dari jauh ku pohonkan ampun maaf~"


LOVE, KHALID . . . 

Thursday, 18 August 2011

Rindu!!!

Song: Falling in love
Mood: Rindu

Hi, Incik blog,

Ntah dari mane harus ku mulakan...Sejujurnya d saat ini  ak amat merinduimu!!!

Rindu!!! 
ada apa nga rindu??? 
sape yg bley tafsir rindu??? 
bisakah kite menepis persaaan itu daripada hadir???

Ntah knpa ak rasa rindu sggt kat seseorang mlm nih...Hati nih mahu berbicara tpi xbisa meluahkan dgn kata2...andainya ak bisa menyatakannya...Ku rasa hadirnya rindu tapi d mana akhirnya???

Siapa yg aku rindu, 
kenapa aku merindu, 
rinduku utk siapa, 
siapa yg sambut rinduku...

LOVE, KHALD . . . 

Tuesday, 9 August 2011

Majlis berbuka Puasa @Holiday Inn

Song: Baby ft. Ludacris
Mood: Kekenyangan + Sleepy

Alhamdulillah semua da kenyang!!!
Majlis berbuka puasa dengan rakan2 sekerja @Holiday Inn Glenmarie...Thanks to my company Hanjin for the kindly support and i'm lucky being part of this for this year.

Fuhh, bley tahan gak juadah2 yang ada kat sana...tergugat gak iman d kala niat utk berdiet..Kalau ikut nafsu mmg smua makanan nk isi dalam pingan...haha...Memandangkan tangki nih xde lah besau sgt, so ak try lah serba sedikit...Nasi xmenjadi pilihan tpi lauk pauk yg menjadi santapan ak masa berbuka tadi..Ayam percik, kambing panggang yg bergolek2 tanpa kepala,(amik jerk makannya tidak) sgt xthn dgn baunya yg agak kuat. Btw, tabik spring pada Kak Syu yg ddk sebelah ak yg amat obses dgn kambing panggang makan smpai licin...hehe chaiyok2


Sate, beef, lamb n more foods


Cakes...


The best part masa majlis berbuka puasa tadi is sesi bergambar...Hmmm ak rasa every single pics yg d ambil, mst ada muka aku nih...Student Mass Comm lah katakan...haha...Piccas upload later yer

Yb, Mr. Nam, Mr.Choo n their family looks hepi join us...


LOVE, KHALID . . .

Sunday, 7 August 2011

Ceritera Puasa zmn dahulukala...

Song: Indahnya beraya di Desa
Mood: Bersahaja

Salam Ramadhan Cik Blog,

Da lama rasanya tak hapdate blog kesayangan nih...bukan apa, tapi agak bz lately nih...bila balik keje da penat n xlarat da nk mencurahkan idea...huhu

Hari nih da seminggu ak berpuasa, xde beza yg ketara dari segi hukum hakamnya, cuma tahun nih ak berpuasa jauh dari family n puasa pertama as employee in one of the big company in Korea not in Malaysia...haha...btw, aku nk ucapkan terima kasih pada front office coz semua keje d settlekan awal, membuatkan aku n ofismate lain dpt balik awal untuk p bazar ramadhan cari juadah buka puasa...Thanks korang...:-)

Zaman kanak2 penuh dengan warna warni...Rindu plak bile ingat time tuu...andai dpt balik, mst best kan...
Teringat zaman kecik2 dulu, Ma suruh berpuasa n aku pasti parents lain pon sama mengajar anak2 mereka untuk berpuasa kan...

Semua orang ada kenangan sendiri ketika puasa n of cos ak pon ada pengalaman ak sendiri semasa belajar utk berpuasa...Aku nk share beberapa ragam  berpuasa yg aku ingat semasa zaman kecik2 aku:
  •  Puasa separuh hari...Bile da xlarat, merayu mintak bukak...puasa yang yuk...haha
  • Curi2 makan...bab nih paling best rasanya...bila Ma buat or beli kuih, aku akan curi2 makan kat dapur bile line clear...harap2 xde orang tau...haha
  • Rajin  bebonar plak nk mandi n masuk bilik air...sambil mandi sambil telan air...aduhaiiii khalid2
  • Tido xkira masa...letih puasa katakan
  • Bile puasa jerk, terasa jam lambat berputar, siang panjang jerk rasanya...kejap2 tgk jam...bile ler nk berbukak nih...hmmm
Tapi tuh smua zaman kanak2 ribena...skang da xbuat semua tuu...hehe...Bile d ingatkan kembali, tersenyum sorang d buatnya...haishhh
Agaknya, mcm tuh jugaklah ragam anak2 kita yer Cik blog nanti...Buat anak2 ku (InsyAllah) nnt, xpe papa paham...haha

Ku mengharapkan Ramadhan
kali ini penuh makna
agar dapat kulalui
dengan sempurna

Selangkah demi selangkah
setahun sudah pun berlalu
masa yg pantas berlalu
hingga tak terasaku berada 
di bulan Ramadhan semula

Puasa satu amalan
sebagaimana diperintahNya
moga dpat ku lenturkan 
nafsu yg membelenggu diri
tiada henti-henti

Tak inginku biarkan Ramadhan berlalu saja
Tuhan pimpinlah daku yg lemah
mengharungi segalanya dengan sabar

Ku memohon kepada Tuhan
diberikan kekuatan
ku merayu pada Tuhan
diterima amalan

Selangkah demi selangkah
dengan rahmatMu oh Tuhanku
Ku tempuh jua

Lagu "Harapan Ramadhan" by Raihan yg sangat2 best untuk santapan telinga di bulan yg mulia nih...Semoga segala amalan kita pada bulan Ramadhan ini diterima Allah swt...InsyAllah


# Semua yg berlaku mematangkan hidupku

LOVE, KHALID . . . 

Thursday, 21 July 2011

Adakah keputusan aku betul!!!

Song : Tired of being sorry
Mood : Unknown

Betul or salah ak pn xthu...

Semalam ak dapat call drpd Kak Ruby...Agak terkejut jgk bila appear no die kat screen fon aku nih...Tanpa berlengah, die terus offer keje kat FPI as a.......Terdiam gak beberapa detik bila dgr...Mimpi ke apa, tapi tgk kat luar bangunan siang hari. So mmg betul lah apa yg aku dgr n bukan khayalan semata2...haha

Die ckp send resume as rujukan jerk, yang lain2 die akan uruskan...Ermm aku xdpt bagi keputusan lagi, bagi ak masa utk berfikir...ak bgtu die lepas lunch ak bagi keputusan...

Sepantas masa berlalu, sepantas itu jugak lah ak call Mek Nab and Noriza (panggilan pidah utk kutuk aku) utk dua orang perempuan yg ada dalam hidup ak skang...haha

Sudah ak jangka, jawapan yg d berikan oleh dua insan ini adalah sama cuma alasan jerk yg berlainan...Apa alasan nya??? biarlah ak saja yg thu...huhu

So, setelah berpikir aku cntact Kak Ruby and bgthu yang ak tolak offer tuh sbb reason tertentu and salah satu nye, i got better offer here...Agak susah utk ak buat keputusan nih tapi i have too...Ak harap ak xakan menyesal dengan keputusan yg telah ak buat nih...InsyAllah

Kenapa hanya itu yg mampu d tawarkan??? Ak bukan lah nk demand tapi terkadang berpikir jugak...Hmmm

Kak Ja slalu ckp, kalau betol2 die ikhlas nk tolong, da lama die tolong...Nih ckp jerk tapi hasilnya smp skang ak pon xnampak...Terpikir mungkin betol ckp Kak Ja tuh...Knapa lah ak membutakan hati n akal daripada melihat smua tuh...Tapi ak xnak merungut wlaupun kadangkala ak merungut jugak.huhu...

Smuanya da tertulis dalam kitab Luh Mahfuz...Kita sbgai hamba, kene redha dan percaya pada Qada dan Qadar Allah...

Everything going past n i can't turn back again...
Ak harap keputusan yg telah ak amik nih betul!!!


# Life is all about making choice...

LOVE, KHALID . . .

Saturday, 16 July 2011

Nisfu Sya'ban Mlm Pengampunan...

Song : Aku tanpa cintaMu
Mood : Puasa

Pejam celik pejam celik, xsampai 15 hari lagi nk menyambut bulan yg penuh mulia Ramadhan, namun sebelum dtg nya bulan Ramadhan, Sya'ban bulan yg penuh dgn keampunan dtg mendahului dan d dlm nya terselit mlm nisfu syaban...

Bulan Sya'ban adalah bulan Rasulullah SAW dan marilah kita sama2 mencari keampunan d bulan ini...Rasulullah juga ada bersabda :

Keutamaan bulan Sya'ban di atas semua bulan itu, seperti keutamaan aku di atas semua Nabi dan keutamaan bulan Ramadhan itu di atas semua bulan ibarat keutamaan Allah SWT di atas semua hamba-Nya.”


Ya Allah, 
Ampunkan segala dosa2ku, kedua ibu bapaku, keluargaku serta seluruh umat islam yg masih hidup mahupun yg telah meninggal dunia...


# If i could turn back n start all over again...

LOVE, KHALID . . . 

Wednesday, 13 July 2011

as usual...

Song : Samudera
Mood : Ngantok


Hi mr.blog,


So tired tonight coz as usually every wednesday i have badminton games with my colleagues...sleepy but i try to write k...


It comes again n as usual every year i do this...I like it so much n it come part of my life also...
u know wat???


Biskut Raya!!! 
This week i start taking order from my customer...
Biskut Dahlia, Kelapa, Tart, Coklat Chip...That a few biskut yg mendapat permintaan tinggi spt tahun2 sebelumnya jugak n ak harap tempahan utk thun nih akan meningkat...InsyAllah:-)

Biskut Dahlia

Coklat Chip

Biskut Kelapa

Biskut raya da start jual tapi baju raya xtempah lagi nih...Adushh xbley jadi nih. Dah p survey warna tema tahun nih kat jakel shah alam tpi terkejut plak tgk harganya nye...Al maklum kain latest n dari Milan...haha
InsyAllah by this week ak nk p beli n  jahit terus. Harapnya fesyen designer ak sggup amik tempahan lagi...huhu

Ermm by the way, baru perasan da seminggu xdgr kbr berita dari mak cik...Maybe bz buat roadshow kot...

# Harap dapat cuti nk balik Beraya...

LOVE, KHALID . . . 


Tuesday, 5 July 2011

Gitar

Mood : Bersahaja
Song : Yang terindah hanya sementara


Mirip ker? ntah ler, xnk komen lebey2 nnt de yg ckp ak perasan plak tpi setakat hari nih dah beberapa org ckp yg ak nih de mirip wajah salah seorang selebriti tempatan...Sape selebriti tuh ak xnk bgthu nnt teruk ak kne hentam if Fida baca post nih coz minah nih mmg sukar nk terima kenyataan ckit...haha sorry fida


 Gitar!!!
Sebelum nih xpernah terlintas plak nk belajar main gitar n ada gitar sendiri...Tapi bila lepak dgn fyra kat mee ketam bersama gitarnya, tetiba perasaan nk blaja main gitar bercambah ibarat kacang hijau plak...haha


i will get one...InsyAllah


# i fall in love...

LOVE, KHALID. . . 

Friday, 1 July 2011

Kite hanya mampu merancang

Song : Janji
Mood : keciwa

Baru pas bekpes roti gardenia perisa vanila n coklat cicah air teh...hehu

Mr.blog,

Actually, i have a few plan to do this week but unfortunately, everything's gone and crumble...let me tell u okeh:
  • Nak balik kg tapi xjadi sbb kne stayback kat ofis settle keje smlm(jumaat)...oh so sad but i have to 
  • Nk p tgk movie transformer pon berkecai coz smua tket sold out
  • This one very frust coz this mrning i should go to Bukit Broga wif some of my frenz but unfrtunately i was left by them coz i'm back home so late last night after lepaking wif fyra, aida n fida. We set that on 2.30am, we depart from S.alam but i wake up on 4 am...So wat ur expectation mr.blog??? I text one of my fren n he told me that they oredy start hiking...Sekian, lgi pnjg ak bercerita, lagi luluh jantung ak nih...huhu...Broga Hill, next time i will caught u k...haha

So, i have no idea what should to do this week...ehhh hampir terlupa, i still have one plan...hehu. Esok mak cik ajak kuar...die nk dtg Kl jalan2 sambil amik album konvo yg masih tersimpan rapi nga aku nih...harap nye, jadi lah plan nih. Mne lah thu kan, bab kata pepatah, ku sangka panas smp ke petang, rupanya hujan d tgh hari...wahhh bermadah lah plak...haha

Mr.blog,
i can see n smell something weird this week around me but i dun wanna tell u...biarlah rahsia...hehu

Tetiba ak teringat akan pepatah moden yg ofismate ak ckp smalam, klakar jugak. Kalah karam singh walia nih...Kalau Dewan Bahasa dpt tahu, bley kne saman nih coz merosakkan bahasa...haha

Sedangkan ikan jaws d dlm laut bley ku jinakkan
inikan pula ikan bilis d dlm longkang


# Kak Gee, i have the answer but i can't tell u...

LOVE, KHALID. . . 

Saturday, 25 June 2011

Tercapai...

Song : Are re are
Mood : Lapor

Menyepi tanpa khabar berita, ak xmengerti tapi jauh d sudut hati menanti...Tapi bukan pasal sepi menyepi yg ak nk bgthu ko mr.blog...huhu

Da 3 bulan lebey ak bekerja kat Hanjin, akhirnya plan ak nk amik insurans perlindungan diri da tercapai, Alhamdulillah...Smua nih penting coz malang xberbau, so nih kira persediaan awal ler utk ak, "Prudential BSN Takaful". Polisi yg ak amik nih insurans + simpanan pelaburan, so ada ler simpanan utk masa depan ak sekali nnt...Mak cik pon amik polisi insurans yg sama mcm ak amik nih...

Mata mengantuk tapi xdpt nk tido...arghhh stress nye...TV plak dpat tengok channel 104 jerk coz decoder astro rosak, kalau x, dpt gak layan cter hindustan kat tv3 skang...sabo je lah...

Dpt msj dari fida bgthu yg die lulus ujian komputer nk dptkan lesen L...Tahniah!!!
Mekdi??? xperlu kot...haha

Masih menunggu dan kadangkala aku berfikir...


# nk tmbah side income!!! ermmm

LOVE, KHALID. . . 

Wednesday, 22 June 2011

Sakit menghapuskan dosa2 KeciL

Song : Kisah Hati
Mood : Sakit tekak + deman

Not feeling well, selsema ak makin menjadi2 + sakit tekak plak bertandang bila deman da nak pergi...Suara ak da jadi mcm Ramli Sarip bab kata Fida.

Subuh2 lagi da bangun mandi coz niat awalnya nk p keje jugak tpi keadaan begitu xmengizinkan, so hari nih ak mc coz da xlarat bebonar nk g ofis...bos da bgi green light awal2 lagi...Thanks Selina

Xsihat da 3 hari, bru pagi nih p klinik. Klinik Mediviron jadi pilihan setelah d cadangkan oleh Aida. Ermm melayang gak 54 hinggit duit ak pagi nih,(nnt bley claim balik nga ofis, hiks2) tpi apalah sangat wang ringgit nk d bandingkan dgn kesihatan yang xternilai harganya nih kan mr.blog?

Sakit menghapuskan dosa-dosa kecil. Setiap yg berlaku tuu, dugaan dari Allah...jangan mengeluh dan merungut, terima dgn hati yg redha.

Dalam kehidupan kita nih mr.blog, kadang2 kita terleka dgn apa yang kita jalani seharian, tambah2 benda tuh mendatangkan keseronokan dan kegembiraan. Bila da gembira sgt, kdg2 terlupa yang smua nih hanya pinjaman dan menumpang...Bila Dia da tarik 1 nikmat nih, baru lah nk sedar!!!

Jika hidup kita sentiasa indah spt sang mentari
mungkin kita tdk mampu lagi mensyukuri segala pemberianNya kpd kita.
Terima dan bersyukur bila duji kerana Allah masih sayangkan kita


# sakit itu ujian dan mati itu pasti...

LOVE, KHALID. . . 

Tuesday, 21 June 2011

Something to Remember

Song : Cry
Mood : Demam

Kite layan piccas 1st...













Sedikit gambar yg ak nk tunjuk kat ko mr.blog sepanjang 3 hari 2 mlm ak p bercuti kat PD. Alhamdulillah plan yg d rancang akhirnya tertunai. Mmg happening ar coz smua kepala sengal2 belaka...

Ceritera PD :
  • BBQ ayam, udang, sosej n nasi goreng Diraja
  • Kisah nasi lemak + donut...Mmg sedap nasi lemak n donut pak cik yg jual kat sebelah petronas Teluk Kemang nih...harga RM 1.20 jerk. Makan sebungkus mmg xckp...hari kedua pergi beli 2 bungkus sorang, tapi ade gak yg makan 3 bungkus, termakan katenya...haha
  • Recca yg gigih dtg dari Tanjung Malim coz join saat2 akhir...
  • Banana bot + kayak
Thanks to :
  1. Pengerusi program, Soleh yg berjaya menjayakan cuti2 crazy kali nih
  2. Rashdan n Aida coz tanpa kete korang berdua, mmg xsmp PD 
  3. Fida, Fyra, Aida n Zety coz bertungkus lumus shopping brg2 keperluan, walaupun Zety aka duyung byk tido...haha
  4. Recca yg sggup dtg dari Pekan Koboi
  5. Amer, belanja makan lunch 'pecalele'
  6. Aku?...

friendship, last forever till the end of my breath...

LOVE, KHALID. . .

Wednesday, 15 June 2011

7.48 am

Song : Kantoi
Mood : Kekenyangan

Kelam kabut ak pagi nih mr.blog gara2 matikan jam loceng yang berbunyi kol 6 pagi tdi...Niat nk delay 5 minit jerk tapi terlajak smp kol 7.48 pagi...Sampai ofis kol 8.20, still awal what mr.blog. haha...msuk ofis dgn selamba n mcm xbersalah...sorry bos ~

After open my pc, then one of my colleagues tell me that she have something to tell...i'm shock bcoz i dun expected about what she tell me...but never mind, dun expect i'll treat u as before...

Ptg nih ada games badminton tpi ak xjoin coz  xnk terlepas tgk cter 'Nora Elena'. haha...Mmg terbaik ar cter nih. Awalnya ak xtgk pon tpi sbb housemates slalu tgk, ak pon tumpang sekaki. Then, akhirnya ak terjebak sekali...Terbaek lah, 9 bintang dari 10 ak bgi ~


# Cinta xkan dapat kalau x dcari dan cinta juga xkan dapat kalau xmemberi 


LOVE, KHALID. . .

Tuesday, 14 June 2011

ada hikmah...

Song : Bisakah
Mood : frustrated

Agak keciwa, tu lah yg bley d gambarkan setelah apa yg berlaku semalam...Bersemangat dan harapan tinggi menggunung akhirya jatuh ibarat burung patah kepak...

Make preparation and i'm set my mind to be confident wif my self but it nothing again when it happen...everything is gone n it bring me down at the first but now im getting OK...Maybe u look i smile mr.blog but deeply in my heart, the only God knows how i face it...if i can describe thru the word maybe it easy to make people understand but it hard n i dun noe which word....

Kalau sakit, cari ubat
Kalau kurang amalan, tingkatkan amalan
Yang penting kene berusaha, jgn salahkan takdir

Mr.blog,
Kadang2, kekecewaan menurunkan semangat tpi ak xkan biarkan hikmah yg ada turut terikut sama...Smuanya Qada dan Qadar Allah SWT...Dia tahu mane yg terbaik buat hambaNya... 

Jojie ckp,"ko jgn pikir negatif khalid, diorang yg rugi...

Mak cik ckp,"ingat 1 ayat nih, rezeki ada kat mana2...

Ape pon thanks a lot about ur concern, i really appreciate!!!

Mr.blog,
Nk ckp menyesal, buat masa skang maybe not but in the end i dunno what i have done yesterday...ermmm


# kekadang kita ingin mengubah masa lalu kerana percaya bahawa ia akan menjadikan hari ini baik dari saat ini


LOVE, KHALID. . . 

Saturday, 11 June 2011

2-1...frustttt!!!

Song : Kisah hati
Mood : frustttttt

Keciwa ar mr.blog!!!!

Uuhhh berangan Piala FA musim nih balik Kelate doh,tpi keciwa tol ar mr.blog...xsmp seminit jerk lagi nk abis, tetiba sumbat gol sendiri plak...spoiled mood tol ler Daudsu nih...d sebabkan tersalah tanduk, penyu da menang...bis ar ko kne hambu pasni...emo n frusttt gak ar aku malam nih.huhu

Tadi ak, soleh, fida, rashdan, aida n akmal tgk games nih kat restoran Thai sek 7, tapi xpuas hati tol nga minah sepet sorang nih, ak rasa mcm nk cungkil jerk gigi die tdi...sebelum nih xpernah2 minat bola tapi tetiba mlm nih sokong penyu lak..."bab kata Soleh, orang mcm nih lah yg selalu jumpe terapung kat sungai gombak".

Setakat saat nih, ak belum terima mesej atau call dari mak cik...die mst gelakkan aku sebab tdi ak duk perli2 fruit heart die main...adushhh xsggup ah nk dengar die gelakkan aku...sowi yer mak cik.huhu

Kalau da bukan rezeki, dalam mulut pon bley keluar lagi...Kijang da melompat tinggi tpi penyu yg dapat...Redha je lah ~

Tahun depan cuba lagi..."gomo kelate gomo"


LOVE, KHALID


# kalah dan menang adat permainan

Thursday, 9 June 2011

Selsema please go!!!

Song : U light up my life
Mood : Ngantok!!!


Hi mr.blog,
Actually tersangatlah mengantok and tmbahan plak kena virus selsema nih, tapi try gak utk menulis...sikit update mne yg patut dlm 2,3 hari kebelakangan nih...

  • smlm team Korea-US buat games badminton...ak join walau pada awalnye agak mls tpi mmg xmenyesal pon...hepi n enjoy ar join diorang...ak rasa terbakar sikit lemak2 yg melekat kat tubuh ak nih.haha
  • dpt thu anak angkat kwan baik ak mak cik, telah pergi utk selamanya...sabarlah mak cik, patah tumbuh hilang berganti, tpi mak cik ckp Sam tiada galang ganti...haha. "Sam n Delailah  sepasang kura2 hijau". Jgn salah sangka yer mr.blog, Sam tu hanya seekor kura2...huhu
Arghhh mata suda xmampu bertahan...rasanya ckp utk mlm nih...bye ~

Selsema please go!!!

# baru lps pekena maggie asam laksa...:-)

LOVE, KHALID . . . 

Saturday, 4 June 2011

Nice, not so nice

Song : Bisakah
Mood : Lapor

Morning blog,

what a wonderful sunday morning. As usual, i dun like when sunday come becoz tomorrow i have to work but today i'm so happy becoz tomorrow is public holiday in Korea and becoz of that i also get the holiday same the origin ofis that i handled. Thanks Korea...hahaha

Cik blog, actually ada 1 perkara yg ak agak terkilan minggu nih...semalam abg angkat ak kahwin dan ak xdpt nk menghadirkan diri d majlisnya...Da plan nk pergi tpi in the end i have to cancel because of my job...i have to stay back until night...what can i say!!!

Kita hanya merancang tapi Allah yang menentukan...kite kne lah redha kan cik blog??? tak baik nk merungut even sometimes that feel come across in my mind...just let go

Abg Din, Walid n Umi, minta maaf bebanyak atas ketidakhadiran lid d majlis semalam...Abg Din, we'll see when u back from holiday k...i have present for u...Hope u like it...haha

I tried for a few week mr blog, because of my famous excuse by me too busy, but last night i got my time go to JJ Bkt Raja wif my housemates and watch it...The point is, Nur Kasih the movie...better late than ever!!! Then, sempat gak rembak baju kemeja Seed sehelai even poket da agak kering...ermm pejam mata je lah buat xthu. Rezeki Allah ada kat mne2...nk sedapka hati katakan...haha


Rasa puas bile apa yg kite nak akhirya tertunai...chill ~

One more thing i wanna tell u mr blog. Ptg smlm ak pergi jumpa Datuk Rahim kat dapur pintar sek 7...Perkara pertama yg keluar dari mulut Datuk...

  • Khalid, knpa semakin bulat??? OMG what can i say yah...i can't deny because it's the fact right now...i'm getting fat and most of the my colleagues say the same...and my answer is simple, hati senang Datuk...haha
  • 2nd questioin is, mne awek? nih salah 1 lagi soklan cepu emas yg buat ak speechless...jwpnnya jugak agak simple, xdpt seru  n xbertemu mrs right lagi...haha poyos gler rasa...
Kita merancang, Allah menentukan. Dia Maha Mengetahui apa yang lebih baik utk kita. Tak perlulah kita risau apa yang bakal di tentukan utk kita kerana Dia tahu mne yang terbaik buat hambaNya. Kita rancang, usaha sebaik mungkin, berdoa & bertawakkal kepada Dia moga2 memperoleh apa yang terbaek kita inginkan.




# Pertemuan, perpisahan...kematian adalah qadad n qadar


LOVE, KHALID

Tuesday, 31 May 2011

tak terluah...

Mood : ~
Song : Yang Terindah


Tetiba perasaan nih muncul...sungguh unik seketul darah ciptaan Mu Ya Allah...ianya dtg dan pergi begitu sahaja...d saat ini aku teringat arwah abah...masih terngiang2 d telinga aku kata2 akhir abah. “Khalid, mat zaid (adik aku) belajar sungguh2, sehingga dapat ijazah”...begitu byk kerenah aku yang terpaksa abah lalui...
Sekolah Teknik<>Politeknik<>SMKTPR<>UiTM Dungun<>Institut Za'ba<>UiTM Shah Alam...


dan masih bermain2 dlm kotak ingatan, “xbley sembuh dh ker kanser nih?...arwah abah bertanya pada ma”...ak cuba tpi air mata deras bercucuran...terasa pilu saat mendengar pertanyaan itu
dan masih bermain2 dlm kotak ingatan, pemergian abah tanpa ak d sisi...tpi smua tu sudah ketentuan dariNYa...ak redha dgn kehendakNYa, sesungguhnya Engkaulah yg Maha Berkuasa
<<<<>>>> 
---- Masih segar dalam kotak ingatan, gurau senda dengan abah.
---- kene rotan dengan ranting bunga kertas akibat melintas      landasan keretapi tetiba
---- membina pagar rumah bersama
---- menjala ikan puyu/haruan kat sawah. Aku rindu saat2 tu...
---- baju melayu warna merah arwah abah, ak amik dan pakai smp sekarang
<<<<>>>> 
Mungkin aku pernah melukakan hati abah suatu ketika dulu, tpi itu mungkin kerana kejahilan aku, dan aku menyesal dengan kedegilan aku itu...
Da 3 tahun abah pergi. 19 May 2009, 12pm, Hospital Raja Perempuan Zainab Kota Bharu. Mengalir laju airmata aku menerima ketentuan abah sudah pergi buat selamanya.
Kembalinya abah kepada Yang Mencipta dan ak benar2 rindukan abah...hidup sunyi sepi tanpa mendengar suaranya...
Belum sempat abah melihat aku menerima segulung ijazah dan belum sempat aku membalas jasa abah...
Rasanya sunyi dan hampa hidup ini 
ketika aku sedar dan mengerti
bahawa dia pergi untuk selamanya
dan takkan kembali lagi..

Abah.....led rindu padamu......
Sedikit harapanku untuk bertemu denganmu...
menatap wajahmu, mendengar seruanmu.....
meskipun hanya di dalam mimpi....


Abah...lid redha dgn ketentuanNya
Al-Fatihah~~
Blog,
Jadilah anak yg taat pada bonda dan ayahanda. doakan kebahgian dan kesejahteraan mereka. berbuat baiklah pada mereka selagi mereka masih ada. kerana, aku sudah hilang peluang itu....

Hanya doa aku kirimkan buat abah di sana....

Lid sayang dan rindu abah....



LOVE, KHALID...

Saturday, 28 May 2011

I can't describe the feeling, really...

Mood : Unknown


Cik blog,
I just know that my heart does something weird inside but i can't describe it ...it's one of melancholy, but warmer , indescribable. Does any of this make sense cik blog??? 


I was supposed to ignore, but we all carry reminders of the past...It's sometimes hard to dissuade my self to let go... 


It's possible to describe a feeling Cik blog??? Maybe yah, coz sometimes it to deep and i think that y it hard to say in any word or to xpress...This feeling killing me inside. All i wanted to do was to be free from all this!!!




is it possible to describe a feeling?
it can't be possible to describe a feeling,
bcoz the feeling i feel,
are more than can ever describe


LOVE, KHALID...

Friday, 27 May 2011

haRi iNi hari Sabtu...hehe

Song : Aishiteru
Mood : Blur

Selamat pagi cik blog!!!

Sebenarnya xthu apa yg nk ku luahkan pagi nih...biasalah bru bangun tido, so fikiran pon still kosong n blur tpi apa yg pasti, inilah tempatnya utk dicurahkan segala yg dirasa...xpernah ko nk merungut kan kan cik blog? ko mmg setia ar...haha

Even dlm keadaan blur, i still have a few plan today...weekend is the great time to do it everything...Mne tak nye, weekday mne sempat nk buat apa2...Turun umah matahari xnaik lagi, balik umah matahari da terbenam...Wah!!! bz nye ak...haha

Ok cik blog, jum kite list perkara2 yg ak telah buat n nk buat utk hari nih...

  • kemas umah done...(sekali seminggu nk x nk kne buat gak)...
  • basuh baju done...lipat jerk belum (perkara plg xbest yg kne buat...kan best masuk mesin basuh then kuar yg da siap lipat...kdg2 ak nye imiginasi nih ter-over lah plak tpi nothing impossible kan cik blog???) haha
  • nak pergi studio FSSR dlm UiTM...nk framekan gambar konvo ak...diorang buat diskaun utk frame, RM 50 utk 2 keping gmbar...murah tuh beb, gler xnak...haha
  • nak pergi Subang Parade...nk g window shopping, mne thu ade yg berkenan...ade big sale until 5 jun.
  • then, last but not least planning utk hari sabtu nih nk pergi tgk midnight movie cter "KARAK" wif Fida n his Bf , Aida n Soleh...kbr2 angin yg ak dengar juga, Fyra n Bf die pon nk join skali...lagi ramai lagi best kan cik blog...bukan sng nk kumpul ramai2 bila masing da keje nih...
  • lastly, we're plan go to Murni Restaurant after watching movie...dlm kepala da ade menu yg nk makan mlm nih...'mix grilled n i luv u'...weuwwww ~
# actually, member ade kat umah hari nih, smlm die bru sampai dari Kajang (dkt jer pn)haha...mst bengang mamat nih bila thu ak nk kuar mlm nih nga kengkawan tpi apa bley buat, bab kata pepatah, lembu terikat pada tali, manusia pada janjinya...so i hv to...

Sorry Alex, lagi pon ko bukan nk balik esok...so we have more time together2...peace ^^ 


LOVE, KHALID . . .